Bij de aankoop van een woning komen verschillende begrippen en aspecten kijken die van invloed zijn op het aankoopproces. Een van deze belangrijke begrippen is de waarborgsom. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? En wanneer dient deze waarborgsom betaald te worden? In deze blog benoemen we de meest gestelde vragen over de waarborgsom bij het kopen van een huis.
Wat is een waarborgsom?
Een waarborgsom is een bedrag dat de koper van een woning aan de verkoper betaalt als garantie voor het nakomen van de verplichtingen uit de koopovereenkomst. De hoogte hiervan wordt veelal vastgelegd in de koopovereenkomst en bedraagt doorgaans een percentage van de koopsom, bijvoorbeeld 10%. De waarborgsom biedt de verkoper zekerheid dat de koper zijn verplichtingen zal nakomen, zoals het betalen van de koopsom en het afnemen van de woning op de afgesproken datum.
Als de koper de koopovereenkomst niet nakomt, kan de verkoper aanspraak maken op de waarborgsom als schadevergoeding. Wordt de koopovereenkomst wel nagekomen? Dan wordt de waarborgsom aan de koper terugbetaald of verrekend met de koopsom.
Waar is een waarborgsom voor nodig?
De waarborgsom is in het leven geroepen om de verkopende partij de zekerheid te bieden dat, indien een koper zijn verplichtingen uit de koopovereenkomst niet nakomt, er financiële compensatie beschikbaar is voor eventuele verliezen die de verkoper hierdoor lijdt. Dit kan onder meer betrekking hebben op situaties waarin de koper zich terugtrekt uit de koop, de koop niet kan voltooien vanwege financiële redenen, of als de koper andere contractuele verplichtingen niet nakomt.
Wat is de hoogte van de waarborgsom?
Zoals eerder benoemd is de hoogte van de waarborgsom variabel en wordt deze vaak bepaald in de koopovereenkomst tussen de koper en verkoper. De hoogte van de waarborgsom kan variëren en wordt veelal vastgelegd als een percentage van de totale koopsom van de woning. Dit percentage wordt vaak bepaald in onderling overleg tussen de koper en verkoper en kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals lokale gebruiken, marktomstandigheden en de onderhandelingen tussen beide partijen.
Wie betaalt de waarborgsom?
De waarborgsom wordt betaald door de koper. Dit bedrag wordt in de meeste gevallen gestort op een geblokkeerde bankrekening of via een derdenrekening bij de notaris. Deze blijft daar staan tot de afronding van de transactie.
Wanneer krijgt u de waarborgsom terug?
De waarborgsom wordt in principe teruggegeven aan de koper nadat de verkooptransactie succesvol is afgerond. Dit betekent dat wanneer alle voorwaarden van de koopovereenkomst zijn voldaan en de eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden, de waarborgsom aan de koper wordt terugbetaald. Dit gebeurt meestal via de notaris, die ervoor zorgt dat het bedrag van de waarborgsom wordt vrijgegeven aan de koper. Het kan ook zijn dat de waarborgsom wordt verrekend met de koopsom bij de definitieve afrekening van de transactie.
Is een waarborgsom verplicht?
Hoewel een waarborgsom of bankgarantie wettelijk niet verplicht is, wordt deze in de praktijk vrijwel altijd opgenomen in de koopovereenkomst. Volgens de wet mag de waarborgsom niet hoger zijn dan tien procent van de koopsom. Dit biedt zowel de verkoper als de koper financiële zekerheid tijdens het verkoopproces.
Meer weten over de waarborgsom?
De waarborgsom is een van de vele begrippen waarmee u te maken zult krijgen bij de aan- en verkoop van een woning. Als ervaren makelaar vertellen we graag meer over de betekenis van deze en de vele andere begrippen gedurende het proces.
Heeft u de wens om te verhuizen? Wij plannen graag een gesprek met u in om de mogelijkheden te bespreken. Tijdens dit persoonlijke gesprek nemen we de gelegenheid om uw specifieke situatie te begrijpen, uw doelen in kaart te brengen en u te voorzien van deskundig advies over het verkoopproces. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.